Communicatie bestaat uit 2 niveaus: inhoud en relatie.

De inhoud bepaalt de boodschap: ‘waar gaat het gesprek over?’ De relatie bepaalt wat er in het gesprek wordt gecommuniceerd over de verhouding tussen zender en ontvanger: ‘hoe staan we ten opzichte van elkaar?’ en ‘wat bedoelen we precies met onze boodschap?’

Als je enkel communiceert over de feitelijke inhoud, dan krijg je een actie – reactie gesprek. 
Wat we nodig hebben om invloed te kunnen uitoefenen op de ander, om meer impact te hebben, om meer zichtbaar te worden is een interactie gesprek. Een gesprek van wederzijdse en gelijktijdige beïnvloeding, van gelijkwaardigheid.

En daar wringt vaak het schoentje bij introverte ondernemers en managers.

In de eerste plaats zijn ze zich vaak niet bewust dat er té veel in het hoofd blijft zitten en dus, dat er té weinig doorstroomt naar buiten.
In de tweede plaats voelen ze zich minder comfortabel in de sociale omgang. Ze bespreken op een minder vlotte manier meerdere onderwerpen waardoor ze zich van nature makkelijker in een ondergeschikte rol zetten tijdens een gesprek.

Als deze factoren zorgen ervoor dat de aandacht tijdens een gesprek wordt weggenomen van het echt ‘contact’ maken met de ander. En doordat ze van nature dit minder aanvoelen, maar ook doordat in de loop der jaren ze zich dit niet eigen hebben gemaakt, is het zo lastig om dat relationele aspect in hun communicatie in te bouwen.

En net dat aspect is een cruciale sleutel op weg naar meer zichtbaarheid en succes!

 

Ik geef je 2 gouden tips voor introverte personen om vanaf vandaag meer in te zetten op het relationele aspect in hun communicatie:

1. Gebruik je kernkwaliteit 'luisteren' waardoor je de ander de volle aandacht schenkt. Het biedt je de gelegenheid om al een eerste aanzet te doen op weg naar een gelijkwaardig gesprek. 

2. Ontspan jezelf waardoor je alle gedachten die continu door je hoofd gaan tijdens het gesprek beter kan loslaten. Hierdoor zit je meer in het moment zelf en sta je meer open voor de subtiele signalen van je gesprekspartner.

 

 

 

DELEN MAG!

 

 

PLAATS EEN REACTIE